Mentorstvom za radnu integraciju do razvoja punog potencijala pojedinca za održivo tržište rada

Mentorstvom za radnu integraciju do razvoja punog potencijala pojedinca za održivo tržište rada

Institut za razvoj mladih KULT je održao događaj pod nazivom “Mentorstvo za radnu integraciju: Razvoj punog potencijala pojedinca za održivo tržište rada”.

Cilj događaja bio je predstaviti pristup socijalnog mentorstva – mentorstva za radnu integraciju, kroz koji se nastoji potaknuti razvoj stručnih i socijalnih vještina marginaliziranih i teže zapošljivih mladih te time ojačati privredni sektor.
Socijalno mentorstvo kao inovativni pristup u sistemu socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini nudi brojne benefite, a jedan od njih jeste i kreiranje platforme i pravca za daljnje jačanje institucionalne podrške i ekonomskog razvoja lokalnih zajednica. Marginalizirani i teže zapošljivi mladi su važan segment našeg društva i vrlo važno je raditi na izjednačavanju njihovih mogućnosti na tržištu rada.
Upravo ovaj događaj je stvorio prostor za razgovor o jednakim prilikama za sve.
“Ono što je važno naglasiti jeste da ovaj model socijalnog mentorstva u Bosni i Hercegovini tek zaživljava. Danas imamo priliku čuti iskustva iz Sjeverne Makedonije gdje je to već na neki način i zakonski rješeno. Naš krajnji cilj jeste da i u BiH ovaj model socijalnog mentorstva zaživi u sistemu kao zanimanje“, rekla je Tatjana Junuzagić, savjetnica u BiH za Regionalni projekat Social Inclusion of Disadvantaged Groups in the WB (SoRi III), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Na panelu pod nazivom: “Izazovi i specifične potrebe bh. tržišta za radnom snagom“ razgovarano je trendovima na tržištu rada.

Panelistice:

1. Aida Zejčirović, BoljiPosao.com
2. Mevlida Đečević Koštrebić, ProCredit Bank d.d.
3. Naida Duvnjak-Šehović, Aptha Corp. D.o.o.
4. Rialda Osmanović, Popcorn Recruiters
5. Sanda Ljukovac, FESTINA LENTE d.o.o.

„Uzimajući u obzir izazove i potrebe mladih, u pogledu zapošljivosti i izgradnje poslovne karijere, socijalno mentorstvo je savršena prilika za stjecanje potrebnih vještina i kompetencija za tržište rada. Cilj socijalnog mentorstva je da potakne razvoj stručnih i socijalnih vještina marginaliziranih i teže zapošljivih mladih, izjednači njihove mogućnosti i prilike na tržištu rada te ojača privredni sektor. Kroz kvalitetno mentorstvo, koristeći iskustva i prakse koje su već uspješno primijenjene u regionu, nastoji se unaprijediti perspektiva mladih u BiH“, navela je Zerina Selimović, voditeljica Odjela za ekonomski razvoj u Institutu za razvoj mladih KULT.

U toku događaja, panela i diskusija, razgovaralo se o različitim temama poput: međusektorskog partnerskog pristupa za poticanje zapošljavanja marginaliziranih i teže zapošljivih grupa mladih osoba, mentorstva za razvoj i zapošljavanje, izazovima i specifičnim potrebama bh. tržišta za radnom snagom te na koji način socijalno mentorstvo – mentorstvo za radnu integraciju oblikuje tržište rada i odgovora na potrebe poslodavaca.

„Socijalno mentorstvo jedna je od ruku koja će pridržati naše društvo i učiniti ga kohezivnim. Toliko toga svakodnevno mijenja naše društvo, različite stvari se dešavaju, ali inkluzija i integracija su jedini izbor – mi moramo i te sve mlade uključiti jer oni imaju potencijale. Te potencijale potrebno je otkriti i spojiti ih sa poslodavcima, a to je ključna prednost ovog programa. U cijelom ovom procesu, njihovi potencijali se pretvaraju u opipljive rezultate“, navela je Naida Kokić, predstavnica Fondacije „Izvor nade“ i jedna od današnjih panelistkinja.

Ovaj događaj bio je odlična prilika za razmjenu iskustava, ideja i znanja kako bi se unaprijedio položaj mladih u BiH te ojačao privredni sektor uključivanjem nove oposobljene radne snage s ciljem održavanja konkurentnosti i dugoročne ekonomske održivosti. Mladi su potencijal za stvaranje održivog tržišta rada i zbog toga je važan razvoj procesa socijalnog mentorstva mladih u BiH.

Događaj je organizirao Institut za razvoj mladih KULT u okviru projekta „Socijalno mentorstvo mladih u Bosni i Hercegovini“, u okviru regionalnog projekta „Social Inclusion of Disadvantaged Groups in the Western Balkans (SoRi III), koji realizira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/boljiposao-com

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 13.06.2024.